Sunday, May 21, 2017

Rajah Daypack: Kerja Gila

Salam,

Terimalah dua post berturut. Seminggu balik dari Janda Baik, ada trip masuk hutan ke Gunung Rajah via Bentong. Oh ya Rajah ada dua pintu masuk, satu dari Bentong, satu dari KKB. Dengar yang via KKB dah tutup. Sumpah trip ni buat aku tak senang duduk. Serba sedikit tentang Gunung Rajah.

  • Height : 5528 feets (1685 meters)
  • Location : Bentong, Pahang
  • Duration: Usually takes 6-7 hours from car park to reach the peak
  • Distance 16.3 KM
  • GPS Coordinate: N3.54959 E 101.80580
Trip ni Adaviah yang ajak. Under HSC. Tak kenal sesapa pun melainkan Ada, dan Ejad. Ejad ni pun pernah hike sekali dekat Bukit Kutu dua tahun lepas. So a week before, gatal pergi gugel. Hati dah tak sedap sebab trek dia boleh tahan jugak.


Jai kata, ikut pace sendiri insyaaAllah sampai. Maka pagi sebelum bertolak, pergi training dekat Bear Hill tu. I mean yang bebetul training dengan situasi hutan yang sebenar sebab before this sempatlah jog yang on off, pace pun  tak sempat setting, dan berbekalkan training panjat tangga ke bukit St Paul masa bawak Qila & Ain jalan Melaka. Belum pun sampai puncak lagi, dah mengah. Dalam kepala dah fikir nak tarik diri T.T.

Tapi Amin pujuk, kata dia rugilah dah bayar walaupun 10 ringgit untuk permit. Setiap kali panjat gunung tak pernah lagi berperasaan begini sebab cukup training.But not this time. Mix feelings all the way since Melaka lagi. Dengan tak kenal sesapa lagi melainkan dua orang tu je, dan of courselah kau taknak susahkan orang yang kena sweep kau all the way in case kau injured.

Sampai Tbs pukul 8, pukul 10 gerak ke LRT Gombak by LRT. Sempat kenal Aiman, founder HSC yang kebetulan turun TBS sebab baru balik kursus. Sampai LRT Gombak, sempat kenal HM, Ejad yang memang dah kenal, dan Kak Tikah. Kitorang semua satu kereta kecuali Aiman. Gerak sekali dengan yang lain. Oh  ya line up kali ni 41 orang. Ramai bukan?

Tiba ke Bentong pukul 2, dan terus cari kedai makan sebab ada a few yang tak makan lagi. Rezeki ada satu kedai ni terima kunjungan pelanggan seramai 20 orang di saat kedai nak tutup. Makan kekenyang. Tiba di hutan lipur Chamang pukul 3. 3.30 pagi start daki. Rupanya ramai jugak group yang mendaki pada pagi ni.

Dua jam yang pertama okay lagi. Masuk jam yang seterusnya, dah mula menyumpah dalam hati. Apesal lah kau join trip ni sedangkan tidur lagi baik. Menyumpah jugak sebab tak training. Trek mencanak mulalah stress. T.T. Nasib jalan sekali dengan Kak Tika, ada geng nak berbual. Tapi tak lama lepas tu terpisah. Tak mampu nak kejar pace Kak Tika.


 6.30- 7.30 berhenti solat subuh dan breakfast
 Bebudak perempuan yang power berdesup ke depan kecuali seketul Fatin Syahirah yang tak cukup training T.T
 Dari kiri Kak Tika, aku dan Ada
 Selepas 5 jam mendaki sejak pagi, tibalah ke Lata Naning.Checkpoint yang indah sebelum trek mental. Nak dijadikan cerita beberapa minit sebelum ke Lata Naning baru perasan tapak kasut dah hampir tertanggal. Peracangan Allah yang sangat indah. Mungkin Dia tau stamina tak cukup untuk mendaki lagi 5 jam ke puncak, makanya sampai sini sahaja lah gakmaknya. Ejad dan Zati memasing offer nak bagi pinjam kasut, but nope I wont take any risk. Kasut pun ikat dengan tali wisel dan getah.

 Family potrait di Lata Naning. Nasib abang ni memahami
 Muka yang mereput di Lata Naning. Dari kiri Zahirah. Zati, Ejad dan aku. Zati dah injured dari bawah, Zahirah sebagai crew HSC volunteer nak temankan. Ejad tak tau lah pasaipa dia nak tinggal, mungkin risaukan kiteorang ataupun dia nak mandi, makan, tidur.

Berjemaahlah melintas sungai untuk pacak khemah. Nasib sampai awal sikit, dapatlah space yang selesa. Khemah siap terus tidur. Pukul 11 bangun sebab lapar, nampak Ejad tengah rancak bersembang dengan jiran sebelah. Bangun masak maggi dan buat teh o. Ejad datang join sekali. Lepas makan sambung tidur sampai khemah basah pun tak sedar. T.T. Dah puas tidur, bangun pergi mandi, dan malangnya tak bawak baju tukar. Air sungai dia punyalah sejuk. Sambung tidur dengan baju yang basah. Sejuk dia tuhan je tau. Alhamdulillah hujan tak lebat, kalau tak confirm terkandas dengan kepala air.

Wajah yang berjaya ke puncak

First group yang turun dari peak pukul 7.30 malam. Lepas dorang solat dan makan, dorang decide nak turun ke parking terus. Aku tunggu group yang kedua turun. Sempat stargazing kejap. Subhanallah cantik gila. Second group turun pukul 9. Tunggu dorang habis makan semua, 9.45 baru gerak turun. Oleh sebab tenaga dah cukup, makanya kita duduk depan. Kahkah


Pukul 1.15  pagi sampai dekat check point pintu gerbang. Sementara tunggu yang lain, sempat tidur kejap. Pukul 2 gerak turun ke parking. Terpisah dengan Ada yang entah ke mana, nasib ada Kak Tika , Mahirah, dan Linda. Kitorang tak perasan signage turun ke parking, makanya terus lajak ke depan. Bila sampai ke penghujung yang semorang tak pernah perasan kewujudannya, terus patah balik. Penat dah satu hal,mental dah koyak. Air dah habis. Yang ada tu lah kongsi sorang sikit. Lampu dah malap, dengan jalan yang agak mencanak sedikit, memasing dah tak larat nak marah ke apa. Kaki, kelengkang,ketiak semua habis melecet. Nasib ada wisel. Terjumpa satu tempat yang ada signage untuk turun ke parking, tapi memasing tak berani amik risiko, takut sesat lagi.

Tiup lah wisel sekuat tenaga, dengan harapan ada yang membantu. Dengar sahutan dari bawah, but nobody come up to us. Ada lah dalam 15 minit tiup wisel tak henti-henti. Tak lama lepas tu, muncul team sweeper dari belakang, Aiman, EG, dan Ejad. Mujur ada dorang. I thought kiteorang yang paling last. Ejad turun dulu to ensure jalan betul ke tak.

4.30 pagi semorang selamat turun. By 5 a.m memasing farewell dan bawa haluan masing-masing.Total perjalanan 23 jam. Gila betul. Balik naik dengan Zahirah, while yang lelaki semua naik Ejad. Berhenti dekat RnR genting sempah untuk solat dan breakfast. Memasing dah rupa perempuan habis pantang. Jalan terhuyung hayang menahan sakit.

Zahirah dropkan dekat rumah Adah. Mandi sesiap, sempat tidur kejap, by 11 amik cab pergi TBS. Nasib tiket terus dapat. Double sit, dan sebelah jejaka tampan. I slept all the way. Tak ku peduli aku tidur macam mana. T.T.Sampai Melaka by 1. Balik rumah terus pengsan.

Such a great experience with variety of unexpected incidents and feelings. Thank you gogo and everyone. Kempunan nak ke peak. Akan repeat balik tapi bukan daypack. Taubat.I met new circle of friendship.

Till there, happy reading!

GIGS balik kampung


Salam,

Day 1

Actually this idea was from Pini. She came out with the idea of staying one or two night at Desa Balqis, Kuala Linggi or Lexis, PD. Lexis was quite expensive for us sebab most of us belum stabil lagi dengan financial. Unfortunately, Desa Balqis was fully booked. Mana taknya, lagi dua minggu nak pergi baru nak servey confirm penuh. Massive thanks to Ziha, she managed to find this place which is Nuang Homestay.

So, two cars from Melaka which were  Pikah, Mas and Kudut by Axia, and while me, Farina, Pini , Maya and Diela by Saga. Ziha, Nabila and Gary supposed to wait us at Gombak, but due to some technical problem, they left behind. luls

As we arrived, we started to cook. Everyone was fucking hungrayyyyy. This is one of the reason why Ziha and the gang kena tinggal. Sape suruh lambat ;p. Our menu were nasi putih pepanas lawan dengan sardin, telur dadar, sayur campuq + air laici + buah mangga as dessert. Nyummm. Masa makan, elok semua diam. 


Our lunch

Oh ya, this place was quite beautiful and breathtaking. Even though the house was located at the end of the village, but who cares when the river is just in front of your eyes. Opposite of the house, was the starting point of Gunung Nuang via Janda Baik. Sigh. Nasib lah takde geng, kalau tak dah buat lepas gian.

This trip may call as a mini reunion since the participants were half of the Gigs. Or I call this trip as Gigs balik kampung and we collect semorang punya hp. Hhehehe. Lagipun line pun macam haram,

So activity petang was free and easy. Ewah apa lagi, pergi terjun sungai lah cerita dia. Unfortunately, baru lepas hujan,  warna sungai pun agak merisaukan. Takut kepala air. Jadi semorang pun behave and tak semua yang turun celup badan. 






Nak setup bbq, macam awal sangat, jadinya UNO seround. 
 


Maka, masa yang dinanti telah tiba. We split ourselves into two teams. BBQ's setup and kitchen. Of course I choose kitchen, sebab dah mandi. Few people in the kitchen and the rest were struggling turn on the coals.
 


BBQ's Team
 Kitchen's team

Our dinner that night were murtabak maggi (tapi dah habis by that evening sebab semua lapaq), teh tarik kaww, nuggets, fries, coslow (eh macam ni ke eja?), and of course ayam bakar.



 Behind the scene of Gigs's family potrait
 The proper one
Makan sambil stress tengok Melaka United ft JDT

Lepas makan sambung main uno, transfer gambar, dengar Pikah bentangkan bajet, pillow talks sampai semorang padam.

Day 2

Lepas Subuh, bermalas-malasan, breakfast. Tak masak breakfast, recycle je balik lauk semalam. Around 9, turun ke sungai berjemaah.



The weather is quite good.  The water was fucking cold. Cemni lah baru chegonok.

 Sumpah, tak buang sampah dalam air. 

 Gigih main susun-susun batu ni

 With the owner
Out of 5, i will say 4.7. Rumah besar, selesa,sejuk.

Around 3 check out. Tapi takkan nak balik terus, maka lajak ke Bukit Tinggi. 




Singgah Genting Sempah untuk dinner, terus balik. Tau-tau dah sampai RnR Jejantas Ayer Keroh, Maya kejut bangun solat. Luls. Safely arrived at home by 11 kot. Kuddos to Pini who drive all the way pergi dan balik. Trip ni berjaya. I would say tahap seronok dia 10/10. Where's next?


Till there, happy reading !

Tuesday, May 16, 2017

Hari Jubah

Salam,

Banyak gila entry tertunggak. Konvo, Teha Kahwin, Mph, Janda Baik, Gunung Rajah. Phew. Satu persatu-satu okay.

2 April

Naik Shah Alam untuk ambil jubah. Parents pergi bercuti dekat Sabah, Amin pulak kerja so decide naik public je. Plan asal nak balik hari je sebab Isnin kerja. Siap paksa Maya teman tidur dekat rumah. Jumpa Aisha dekat TBS, terus gerak ke PJ , sebab Ayu pick up dekat sana. Jumpa Cikon dekat Pak Li Kopitiam untuk lunch. Lapar dia tak boleh bawak main. Pilih nak makan mana pun boleh tahan dia punya cari gaduh. Last-last decide makan dekat Pak Li, sebelah UiTM je. Padahal masatu dah pukul 3 petang. Sementara nak tunggu makanan sampai, sibuk lah Ayu nak warnakan kuku masing-masing. Lama gila tak jumpa bebudak ni. Around 4 baru pergi collect jubah. Ramai yang dah balik, sempat jumpa beberapa kerat je.








Around 5, terus pergi SCM untuk photoshoot la sangat.  Ayu hantar sampai TBS around 9. Beratur untuk tiket , sekali tiket habis. Yang tinggal tiket pukul 11.30. Memang tak lah nak mereput sampai  11.30. Terus berlari tunggu KTM balik Seremban. Call abang bagitau tiket habis. Nasib abang baru balik kerja. Tuhan je lah yang tau cemana takut nak bagitau abang tiket habis, Ini semua sebab bebudak uni baru habis midsem. Sampai Seremban, abang tanya nak makan ke tak, terus cakap kenyang padahal lapar gila vavi. Kesian Maya lah, siap dah park kereta depan rumah, terpaksa cancel plan.


20 April

Sehari sebelum konvo, tidur semalam dekat Subang rumah ucu. 4 pagi aku dah bangun mandi. Sebab sidang pagi dan Subang ke Sek 7 tu boleh tahan jem lelagi waktu orang pergi kerja. 6.15 dah berangkat keluar. Keluar pun sesenyap sebab tak nak ganggu ucu and the whole family. Sempat singgah petronas beli sandwich untuk semorang alas perut. 


7.30 masuk untuk pendaftaran. Abang can't join us this time. Hantar kakak ipar balik Johor. Cuma konvo kali ni tak sebest yang diploma dulu sebab lagu UiTM Di Hatiku kena nyanyi waktu last. Tak tau ke tu lagu keramat,yang confirm tangkap melalak. 






Alhamdulillah syukur, masih lagi berkesempatan untuk membawa seisi keluarga menyaksikan hari yang istimewa ini. Semoga dipinjamkan kenikmatan kedua ibu bapa dan ahli keluarga selama yang mungkin.

Till there, happy reading!

Monday, January 30, 2017

Perak Trip

Salam,

Bersiaran kembali dalam entry #KakPatenjalan. Trip kali ini ke Perak. Apply cuti empat hari terus, sebab konon nak rest lepas dua minggu kerja sampai lembik untuk Book Fair. Actually, trip Perak ni hanyalah back up plan sahaja. Sepatutnya empat hari cuti ni, aku nak hike Nuang. Tapi ada hal yang tak dapat dielakkan, terus suruh Cikon booked tarikh ni untuk pegi holiday. Kalau tak dia asyik berzikir dekat whatsapp bila nak buat next trip,sebab stress dengan workload kerja.

4 hari sebelum, confirmkan nak ke mana, terus booked peninapan, tiket dan sebagainya. Perak was our last choice actually. Our first choice is Langkawi. Tapi sebab cuti yang sekejap,terus Perak naik first place. Pulak tu, nak masuk Pulau walhal semua tempat masa tu hari-hari hujan. Nekad masuk jugak Pangkor, baru ke Ipoh. Campur ni dah kali ke empat dalam hidup aku masuk Pangkor. Brrr. Layankan aje permintaan nak fengfeeling tourist duduk pulau, tengok ombak.


Macam biasa, meet up dekat TBS. Sesambil tu, sempat whatsapp Adah & Syamer ajak lepak TBS sekali, memandangkan aku ,Cikon dan Ali turun TBS.




Wah, lebar senyum Kak Paten nak pergi jalan



From left Adah, Ali, Syamer, Yours Truly, Cikon. Budak dua tu baru balik kerja. Adah, classmate degree kiteorang bertiga, Syamer housemate aku dan Cikon. Tapi apedehal, style aku, kawan aku, kawan korang. Rasanya paling bising masa tu meja kiterang. Sampai TBS pukul 8, tiket bas ke Lumut, 10.30. Sempat lah catch up cerita dengan semorang.


Bermula perjalan kami bertiga. Sampai Stesen Bas Lumut around 2.30 pagi, terus lepak mamak sampai Subuh. Konon nak tidur kejap dekat masjid, tapi berkunci. Terpaksa tahan mata sampai Tok Siak bukak mangga masjid. Lepas subuh memasing collapse qada tidur dalam surau.

Day 1. (Sabtu)

8.30 pagi terus gerak ke jeti. Beli tiket, beli sekali pakej pulau. Tiket feri jangan buang, sebab balik tak yah bayar.

Dalam feri

Oh ya, kiteorang stay Teluk Nipah, so turun perhentian yang kedua. Duduk Budget Chalet. Bilik besar gila. Tersampai awal pulak around 11, boleh check in pukul 2, terus berdesup cari breakfast.


 Kali ni aku in charge duit makan. 300 je untuk makan, of course lah aku yang paling gembira. Sebab boleh hasut dorang untuk makan apa yang aku nak makan. Hahaha. Konsep trip kali ni light,easy and free. Tak payah stress, nak makan apa, makan je la. Nak pergi mana, pergi je lah






Sementara tunggu check in. Mereput memasing dengan handphone. Lepas check in, qada' tidur sampai asar. Bilik selesa. Satu single bed, 1 master bed. Chalet ni kira kepala, takdenya nak satu katil tidur bertiga. Nak letak beg pun luas, nak solat pun luas. Air cond ada, kipas syiling pun laju, bilik air pun bersih, baru lah bermakna sebuah percutian.

Lepas asar, terus sesiap salin baju untuk mandi. Lama ngidam nak mandi pantai. Isi perut sesiap. Harga dekat sini boleh tahan macam harga bandar. Biasalah kawasan tarikan pelancong.







Lepas puas makan, mandi, dan minum petang, terus pergi join bagi Enggang makan. Dekat sini banyak Enggang, pastu bijak gila.

Terus balik bilik, mandi, jama' sesiap, keluar cari dinner. Melambak kedai yang jual seafood. Ikutlah bajet korang. Tapi bagi aku, harga je mahal, sedap lagi tomyam yang emak buat. Fengfeeling makan tepi pantai, sambil dengar deruan ombak. Tapi yang spoil sotong goreng tepung sampai lepas kiteorang habis makan. Itu pun lepas tiga kali tanya. Lagi spoil masin nak harem. Semua bertolak nak habiskan, last-last aku paksa semorang telan.

Lepas makan, tengok pelancong lalu lalang. Penuh sebab weekend.Pastu balik bilik terus pengsan.


Day 2. (Ahad)

Plan hari kedua adalah island hopping, water sports dan snorkeling. Tapi malang tak berbau. Malamnya tu, hujan turun dalam sejam camtu, makanya air pasang. Takde lah snorkeling sebab ikan lari dah. Sudahnya lepak dekat pitstop island hopping lama gila. Kiteorang amik pakej speedboat yang tak de bumbung untuk 3 orang, RM 60 perboat. Dia bawa tengok pulau-pulau, pastu dia tinggalkan dekat satu pulau yang boleh mandi.Duduk lah 3 jam mereput telan air masin. Too bad, none of us tak bawak phone atau camera. Malas nak ambik risiko masuk air atau hilang.

Balik island hopping , mandi laut jap, terus balik bilik. Takde mood dah nak main water sport sebab  Ahad,pelancong dah ramai bersiap nak balik. Nak sewa motor round pulau, tapi motor kena sewa sehari. Sudahnya sambung mereput dalam bilik. Lepas Asar terus cari lunch dan lepak tunggu sunset.






Malamnya pulak, dinner char kueh teow sambil ditemani deruan ombak, balik bilik packing, terus tidur.

Day 3 (Isnin)

Around 8 dah check out, sebab nak terus shoot ke Ipoh. Oh ya, kat sini major transportation dia teksi pink which is van yang berwarna pink.  Driver dia drive fuh macam orang dalam race. Sampai jeti Lumut dalam 10, terus memasing pergi memborong ikan bilis. Aku beli sate cucuk tu je la. Abang baru borong ikan bilis Pangkor  yang dia kirim dengan kawan last month. Satu yang best jalan weekday ni tak payah bersesak dengan orang.

Langkah kanan, dapat terus bas ke Ipoh. Kiteorang turun Terminal Aman Jaya. Wow,besar gila. Mintak pakcik teksi hantarkan ke alamat Nasraq kereta sewa. Dia ketuk 30 ringgit padahal bukan jauh mana. Sebab bukan orang situ, pejamkan mata bayar. Bising budak perempuan yang kerja dengan Nasraq kereta sewa tu bila kiteorang bagitau pakcik teksi ketuk 30 ringgit.

Ambik Axia, untuk food hunting Ipoh. 

 Nasi ganja/ vanggey seperti yang di suggestkan di gugel. Kalau nak take away memang beratur. Tapi sebab kiteorang nak makan sini, Alhamdulillah nasib dapat meja. Yang uniknya, makanan di jual oleh India Muslim, yang jual air orang Cina. Yang datang makan, berbilang bangsa.


 That guy yang viral sebab jual cendol. Memang lah viral sebab muda, ada rupa dan sado. Cuba orang tua yang jual, heran pun tidak.

Next station, Plan B. Sebab tak pernah tau ais kepal tu rasanya cemana. Kesian. Ke sini semata ais kepala. I would say this place is for those hipster people to take a photo. 




Rasa macam ais krim Malaysia, Tapi dikepal dan kena makan direct macam tu without sudu.



Terus shoot ke Taman Botani, sebab nak rasa the famous Laksa Sarang. Emmm sedap, asal nama dia laksa memang sedap. Telurnya digoreng dengan minyak. Macam telur dadar, tapi rasanya gumpalan telur putih sebab tu lah sarang. Eh taktau lah cane nak explain.

 Terus shoot ke Nasraq Kereta Sewa minta dia hantar ke KTM Ipoh. Rushing sebab tiket ETS pukul 4. Cantik betul KTM Ipoh. Bangunan zaman dulu. All the way ke KL Sentral, ape lagi, memasing membuta lah cerita dia. Sampai around 6.30 terus jamak takhir. Farewell sesiap dengan Ali, sebab dia terus balik Bentung. Lepas Jamak Maghrib Isya' terus berpisah dengan Cikon. Dia balik Klang, aku terus amik KLIA Express balik TBS. Sampai je sana, terus dapat tiket balik Melaka.

Total hangus RM 260 per person, dan cuaca memang cantik gila.

Trip seterusnya, ke mana ke kita?



Till there, happy reading !