Monday, January 30, 2017

Perak Trip

Salam,

Bersiaran kembali dalam entry #KakPatenjalan. Trip kali ini ke Perak. Apply cuti empat hari terus, sebab konon nak rest lepas dua minggu kerja sampai lembik untuk Book Fair. Actually, trip Perak ni hanyalah back up plan sahaja. Sepatutnya empat hari cuti ni, aku nak hike Nuang. Tapi ada hal yang tak dapat dielakkan, terus suruh Cikon booked tarikh ni untuk pegi holiday. Kalau tak dia asyik berzikir dekat whatsapp bila nak buat next trip,sebab stress dengan workload kerja.

4 hari sebelum, confirmkan nak ke mana, terus booked peninapan, tiket dan sebagainya. Perak was our last choice actually. Our first choice is Langkawi. Tapi sebab cuti yang sekejap,terus Perak naik first place. Pulak tu, nak masuk Pulau walhal semua tempat masa tu hari-hari hujan. Nekad masuk jugak Pangkor, baru ke Ipoh. Campur ni dah kali ke empat dalam hidup aku masuk Pangkor. Brrr. Layankan aje permintaan nak fengfeeling tourist duduk pulau, tengok ombak.


Macam biasa, meet up dekat TBS. Sesambil tu, sempat whatsapp Adah & Syamer ajak lepak TBS sekali, memandangkan aku ,Cikon dan Ali turun TBS.




Wah, lebar senyum Kak Paten nak pergi jalan



From left Adah, Ali, Syamer, Yours Truly, Cikon. Budak dua tu baru balik kerja. Adah, classmate degree kiteorang bertiga, Syamer housemate aku dan Cikon. Tapi apedehal, style aku, kawan aku, kawan korang. Rasanya paling bising masa tu meja kiterang. Sampai TBS pukul 8, tiket bas ke Lumut, 10.30. Sempat lah catch up cerita dengan semorang.


Bermula perjalan kami bertiga. Sampai Stesen Bas Lumut around 2.30 pagi, terus lepak mamak sampai Subuh. Konon nak tidur kejap dekat masjid, tapi berkunci. Terpaksa tahan mata sampai Tok Siak bukak mangga masjid. Lepas subuh memasing collapse qada tidur dalam surau.

Day 1. (Sabtu)

8.30 pagi terus gerak ke jeti. Beli tiket, beli sekali pakej pulau. Tiket feri jangan buang, sebab balik tak yah bayar.

Dalam feri

Oh ya, kiteorang stay Teluk Nipah, so turun perhentian yang kedua. Duduk Budget Chalet. Bilik besar gila. Tersampai awal pulak around 11, boleh check in pukul 2, terus berdesup cari breakfast.


 Kali ni aku in charge duit makan. 300 je untuk makan, of course lah aku yang paling gembira. Sebab boleh hasut dorang untuk makan apa yang aku nak makan. Hahaha. Konsep trip kali ni light,easy and free. Tak payah stress, nak makan apa, makan je la. Nak pergi mana, pergi je lah






Sementara tunggu check in. Mereput memasing dengan handphone. Lepas check in, qada' tidur sampai asar. Bilik selesa. Satu single bed, 1 master bed. Chalet ni kira kepala, takdenya nak satu katil tidur bertiga. Nak letak beg pun luas, nak solat pun luas. Air cond ada, kipas syiling pun laju, bilik air pun bersih, baru lah bermakna sebuah percutian.

Lepas asar, terus sesiap salin baju untuk mandi. Lama ngidam nak mandi pantai. Isi perut sesiap. Harga dekat sini boleh tahan macam harga bandar. Biasalah kawasan tarikan pelancong.







Lepas puas makan, mandi, dan minum petang, terus pergi join bagi Enggang makan. Dekat sini banyak Enggang, pastu bijak gila.

Terus balik bilik, mandi, jama' sesiap, keluar cari dinner. Melambak kedai yang jual seafood. Ikutlah bajet korang. Tapi bagi aku, harga je mahal, sedap lagi tomyam yang emak buat. Fengfeeling makan tepi pantai, sambil dengar deruan ombak. Tapi yang spoil sotong goreng tepung sampai lepas kiteorang habis makan. Itu pun lepas tiga kali tanya. Lagi spoil masin nak harem. Semua bertolak nak habiskan, last-last aku paksa semorang telan.

Lepas makan, tengok pelancong lalu lalang. Penuh sebab weekend.Pastu balik bilik terus pengsan.


Day 2. (Ahad)

Plan hari kedua adalah island hopping, water sports dan snorkeling. Tapi malang tak berbau. Malamnya tu, hujan turun dalam sejam camtu, makanya air pasang. Takde lah snorkeling sebab ikan lari dah. Sudahnya lepak dekat pitstop island hopping lama gila. Kiteorang amik pakej speedboat yang tak de bumbung untuk 3 orang, RM 60 perboat. Dia bawa tengok pulau-pulau, pastu dia tinggalkan dekat satu pulau yang boleh mandi.Duduk lah 3 jam mereput telan air masin. Too bad, none of us tak bawak phone atau camera. Malas nak ambik risiko masuk air atau hilang.

Balik island hopping , mandi laut jap, terus balik bilik. Takde mood dah nak main water sport sebab  Ahad,pelancong dah ramai bersiap nak balik. Nak sewa motor round pulau, tapi motor kena sewa sehari. Sudahnya sambung mereput dalam bilik. Lepas Asar terus cari lunch dan lepak tunggu sunset.






Malamnya pulak, dinner char kueh teow sambil ditemani deruan ombak, balik bilik packing, terus tidur.

Day 3 (Isnin)

Around 8 dah check out, sebab nak terus shoot ke Ipoh. Oh ya, kat sini major transportation dia teksi pink which is van yang berwarna pink.  Driver dia drive fuh macam orang dalam race. Sampai jeti Lumut dalam 10, terus memasing pergi memborong ikan bilis. Aku beli sate cucuk tu je la. Abang baru borong ikan bilis Pangkor  yang dia kirim dengan kawan last month. Satu yang best jalan weekday ni tak payah bersesak dengan orang.

Langkah kanan, dapat terus bas ke Ipoh. Kiteorang turun Terminal Aman Jaya. Wow,besar gila. Mintak pakcik teksi hantarkan ke alamat Nasraq kereta sewa. Dia ketuk 30 ringgit padahal bukan jauh mana. Sebab bukan orang situ, pejamkan mata bayar. Bising budak perempuan yang kerja dengan Nasraq kereta sewa tu bila kiteorang bagitau pakcik teksi ketuk 30 ringgit.

Ambik Axia, untuk food hunting Ipoh. 

 Nasi ganja/ vanggey seperti yang di suggestkan di gugel. Kalau nak take away memang beratur. Tapi sebab kiteorang nak makan sini, Alhamdulillah nasib dapat meja. Yang uniknya, makanan di jual oleh India Muslim, yang jual air orang Cina. Yang datang makan, berbilang bangsa.


 That guy yang viral sebab jual cendol. Memang lah viral sebab muda, ada rupa dan sado. Cuba orang tua yang jual, heran pun tidak.

Next station, Plan B. Sebab tak pernah tau ais kepal tu rasanya cemana. Kesian. Ke sini semata ais kepala. I would say this place is for those hipster people to take a photo. 




Rasa macam ais krim Malaysia, Tapi dikepal dan kena makan direct macam tu without sudu.



Terus shoot ke Taman Botani, sebab nak rasa the famous Laksa Sarang. Emmm sedap, asal nama dia laksa memang sedap. Telurnya digoreng dengan minyak. Macam telur dadar, tapi rasanya gumpalan telur putih sebab tu lah sarang. Eh taktau lah cane nak explain.

 Terus shoot ke Nasraq Kereta Sewa minta dia hantar ke KTM Ipoh. Rushing sebab tiket ETS pukul 4. Cantik betul KTM Ipoh. Bangunan zaman dulu. All the way ke KL Sentral, ape lagi, memasing membuta lah cerita dia. Sampai around 6.30 terus jamak takhir. Farewell sesiap dengan Ali, sebab dia terus balik Bentung. Lepas Jamak Maghrib Isya' terus berpisah dengan Cikon. Dia balik Klang, aku terus amik KLIA Express balik TBS. Sampai je sana, terus dapat tiket balik Melaka.

Total hangus RM 260 per person, dan cuaca memang cantik gila.

Trip seterusnya, ke mana ke kita?



Till there, happy reading !

Wednesday, December 28, 2016

Bukit Batu Putih

Salam, 3 posts berderet just for you.

Last Monday, tak sangka pula cuti. So rekrut geng yang free jugak. Kaki dah gatal nak hiking, pastu nak cari tempat yang tak terlalu jauh dan tak terlalu extreme sebab tak prepare langsung. Luckily a day before pergi jog. Itu pun secara kebetulan. So, Bukit Batu Putih terus melayang dekat kepala.

Landmark Ilham resort PD. Dulu Ilham ni port gathering family sebelah ayah. Selalu je jalan sampai rumah api Tanjung Tuan tu,tapi tak pernah tau pasal batu putih. So kena masuk through the gate hutan lipur tanjung tuan, bayar seringgit, tulis nama.

Cuaca sangat cantik. Ramai lah jugak orang yang nak ke atas. We met ada sorang uncle ni masa nak ke atas. So borak punya borak,uncle tu ajak follow dia ikut jalan bawah, where we will start hike  dengan memanjat batu. Dia ada dua jalan actually, by the sea yang engko kena panjat from the bottom, satu lagi dari jalan belakang where kau akan jungle trekking dan jumpa puncak dulu.





 #gambar ihsan uncle. Rajin gila tiap kali pit stop rehat,dia keluarkan phone dia snap our picture
 View from the top
 Kudos to another stranger tolong ambil gambar. These 3 guys ni kiteorang jumpa masa start hike dari bawah. The way they dress, their body pun macam orang-orang badan uniform either army or navy. Jumpa kali kedua sebab dia potong kitorang masa nak hike batu tu.Tolong cheers dari atas dengan cara comparekan kelajuan uncle yang usia 70, while kiteorang macam siput tak cukup nafas. T.T. Kali ketiga jumpa masa dekat puncak, while dorang dah repeat second round, pastu dok ajak repeat sekali lagi. T.T. Alang-alang da nampak orang yang sama, terus mintak ambilkan gambar.Kekekeke. Kudos to these brother tolong guide which way easier for us untuk turun.

Along the way nak turun, tetiba hujan lebat, and we stranded dalam hutan lagi. How i wish ada manusia bijak yang cipta cermin mata ada auto wiper. Kekeke. Dengan baju yang basah kuyup, tudung yang dah terkemik, we decide untuk terus turun malas nak berteduh alang-alang dah basah. Dan yang paling terkejut, we met again those brader,tak tau lah dia tunggu sebab nak pastikan kiteorang selamat sampai or kebetulan.


 Naik kereta dalam keadaan basah, singgah mamak dalam keadaan basah,dan semua orang ingat baru lepas mandi pantai. Padia mandi pantai, Kahkahkah. Terus cari orang yang kenal yang duduk area PD semata untuk minta plastik sampah sebab tak nak kereta basah.
And thank you uncle, sanggup tunggu, rela hati offer ambilkan gambar, rela hati jadi guider. Can u believe dia dah 70 ++ tapi fit gila.

The things that I love during hiking, you will meet lots of nice strangers. I would proudly say that #Patenisback. Mehehe.


#walaupun day pack,bawalah spare baju, pilih kasut yang sesuai *peringatan untuk diri sendiri, sebab malas nak bawak baju spare, dan gatal pakai sport shoes*


Till there, happy reading !

GIGS bina masjid


Salam,

Sesungguhnya  angka 23 telah masuk usia di mana segala sosial media dibanjiri dengan segala undangan perkahwinan, pertunangan, tidak kurang jugala penuh dengan gambar kahwin , tunang rakan-rakan. Akikah anak je belum lagi.

Among all, GIGS punya invitation la yang paling aku excited. I was looking back the video where we record few years ago. Where I was the groom, Fini was the bride, and the rest were tukang silat,bridesmaid and orang sebelah. We even ada sound kompang yg real mengiringi perarakan masuk ke bilik study. It was just for fun during that time. But, the things that I realized was, one by one those people in that video dah kahwin for real, Last year Farhana, and this year Hadrah dan Lily menyusuli. 

Hadrah's 

This one majlis Had. Among all the wedding invitation yang pernah aku attend, this one I would say very unique and beautiful, where all the family members pakai tanjak,and paluan rebana dan serunai yang diapit pendekar mengiringi the groom and bride masuk ke dewan instead of kompang.

The most  meja paling bising dan kepoh of course our table. Ni muka yang tak boleh datang time nikah,lagi rosak majlis orang gamaknya.





To Hadrah and husband, I wish both of you all the best. May both of  you live happily ever after and perhaps till Jannah, Insya Allah.

Lily's

Lily pandai pilih tarikh tunang. On my birthday. Mehehe.
Baju cantik, makanan sedap. Nasib masa datang tu, orang sebelah dah dak balik, kalau tak mesti cam krik-krik kena borak perlahan,bisik-bisik, kahkah.

To Lily. semoga dipermudahkan urusan membina masjid.




2017, who's next?

23 dah


Salam,it has been a while,since my last post. Too many things happened, but too lazy to blog.Mehehe. Anyway December is my month. 10 Dec,around 6 am the day I was brought to the world. Alhamdulillah. Paling best pasal birthday, is not the surprise, but reading those doa dan segala wish yang kita dapat dari orang sekeliling.

23 dah weh. Masih jauh lagi jalan nak tempuh. Masih banyak lagi cacat cela diri yang nak diperbetulkan, Masih belum ada apa yang nak di banggakan. Tapi Tuhan masih lagi sayang, masih lagi bagi peluang untuk bernafas,masih lagi pinjamkan kedua mak ayah dan seluruh ahli keluarga di sisi. 

Thank you for all the doas and wishes. Even though, I didn't reply, but I really appreciate. Thanks a lot.






Friday, August 19, 2016

My acne journey

Salam,
Syabas betul dalam seminggu berjaya up 3 entry. Mehehe. Entry kali ni nak share my acne journey. Dilarang sekerasnya baca sambil makan, kerana risiko untuk mual,muntah sangat tinggi. Pastu tetiba ada watermark nama link blog hahaha, sebab taknak lah orang curi gambar pastu tetiba masuk testimoni kejayaan local product. Mehehe



To be honest, I never has acne problem or skin problem since akil baligh. Even period pun jarang sangat naik jerawat. Nak dijadikan cerita, end of 2013 umur nak masuk  20 kalau tak silap (malas nak kira), masa tu dah start naik jerawat masa period. Eh pastu banyak pulak dia naik. Orang kata perubahan hormon sebab nak dewasa. Omg iols dah panik. That time baru pandai main ig,dan baru start tau pasal local product, cleanser, krim pagi, krim malam, bla-bla.Adalah sorang kawan ni masa tu kulit dia memang ketara nampak bersih. Jerawat dia hilang weh. So dah panik kan, mula ah kepochi tanya "weh kau guna apa hilangkan jerawat?" and the rest is history.






 Ni gambar sebelum semua kisah duka bermula. I was 18 kalau tak salah. Muka suci betul.


So the nightmare began. Lepas dah guna product xxx which is local product, everything was very fine. Until one day, masa tu habis kot krim semua lah, so decide nak balik ke pencuci yang asal where you can bought from drugstore. Masa ni lah start breakout. Umur 21 kot.

 Omg, panik balik, whyyyy lagi teruk dari dulu. Masyaa Allah, ha mula aaa menggelabah. Masa tu tengah famous gila satu local product ni. Tengok testimoni, fuhhhh kencang gila. Kebetulan kakak kawan jual. So sebab tengok banyak gila testimoni berjaya,maka kita try. At that time memang fikir nak dapatkan semula kulit yang dulu wuuu. Orang dah panik kan. Takde gambar sebelum. Tapi masa tu dahi penuh dengan jerawat pasir dan jerawat besar2 di pipi dan dahi.

after

Tadaaaa, memang magic gila, dapat balik kulit yang dulu. So sambung je la guna, sebab rasa dah jumpa produk yang sesuai. Tapi langit tak selalu cerah, lepas botol ke dua, dia mula tunjuk belang. Keluar tiga ketul yang jenis ada nanah tu, pastu tak nak hilang.Terus cari kakak yang jual tu tanya kenapa jadi macam tu. Jawapan dia jarang customer dia jadi macam ni. She keep guiding me and give some tips. Aku tetap tak puas hati, sebab macam tak berkesan like botol pertama guna tu. So aku decide to google. 



Breakout lepas guna botol ke dua nak botol ke 3 of second product. Lagi teruk


Lepas aku gugel, masyaa Allah ramai gila senasib. Puas dah nangis. Aku decide nak stop serta merta. Aku buang terus semua benda tu. Baru lah nak baca segala tok nenek acne regime. Antaranya the acne.org.regime. Dia ajar untuk bare face muka sebulan. Memula down gila nak keluar pergi kelas without any single powder or foundation.Tapi ku gagahi jua. Nasib classmate sorang je lelaki. Masa ni aku start dah jadi orang lain. Which is lepas kelas je terus balik bilik, merap je dekat rumah. Aku cuba elakkan dari jumpa face to face dengan ramai orang sebab they give that "eee geli gila tengok muka engkau," look.Aku pernah kena tengur dengan kawan lelaki. Emosi jangan cerita lah madang je down. Mujur ada orang yang stay, sentiasa bagi support. Rasanya kalau ada boyfriend masa tu confirm dah kena tinggal. Hahaha




Middle of 2015

Masa ni dah start jaga makan. Tak amik dah benda memanis,tak makan makanan bergoreng, minum air 3 liter but still macam takde effect. So aku decide baik consult pakar kulit dari spend beratus dekat benda yang entah kan jadi entah kan tidak. Aku pergi dekat Klinik Kulit Subra, Jalan Ong Kim Wee Melaka. Habis duit PT bayar duit ubat and  cream. Sebab kes aku kronik, doktor bekalkan accutance, which this ubat untuk bunuh bakteria. Untuk sebulan harga ubat ni je RM 200. Ubat ni effect dia kuat where you can't getting married sepanjang makan ubat ni sebab kalau pregnant your baby might be cacat etc, pengelupasan  bibir dan nose bleeding. Siap kena sign form sesiap, segala risiko tanggung sendiri. Only dr je yang boleh bagi ubat tu. Even kau pergi farmasi pun diorang takkan bagi. Government tak sure.


Dua bulan gak lah makan accutance, memang nampak perubahan besar. Slowly kering those suck jerawat tu. Pastu tak pergi lagi dah, sebab takde duit. Hahaha. Semua guna duit sendiri tak nak susahkan parents.    
.



.




.





.















Tadaaaa. July 2016.
Tak lah 100 % pulih, sebab still ada parut, kekadang naik jerawat gak, tapi dah reti nak handle  kalau naik jerawat seketul dua.







Dua benda ni memang guna sampai sekarang. Cetaphil ni nak masuk botol ke 4 dah. Alhamdulillah, serasi. Sebab kulit aku jenis berminyak, so beli yang oily. Tapi mahal gila berbanding cetaphil yang normal. Nak jimat grab terus dua dari beli satu. Even masa consult dr, siap bawa Cetaphill tunjuk. Kata kawan yang pernah pergi klinik kulit, dr pun suggest cetaphill.


Dalacin pun. Kalau naik jerawat, memang aku dab bebanyak, nanti dua 3 hari dia hilang.


#PLEASE korang, jangan ada niat nak cuba local product. Tambah lagi lambakan local product bagai cendawan tumbuh. Yes banyak testimoni berjaya, but cuba tengok jugak testimoni bad effect. 

#Kalau boleh guna yang organic. Memang lambat effect tapi selamat. Kulit kita lain-lain, ada yang pakai serasi, ada yang pakai tak. You need to keep trying which is suitable with your skin.

#Jangan lupa minum air bebanyak dan jaga pemakanan. Please banyakkan membaca. Dekat internet melambak tips jaga kulit. Jangan malas dan ambil langkah mudah. 


And girls please, tak payah lah jerawat baru naik seketul, kecoh macam dunia ni dah berakhir, nak je aku debik sekali. 

Till there, happy reading!

Tuesday, August 16, 2016

Raya 2016

Salam,
Sepanjang 22 tahun berapa bulan hidup di atas muka bumi, masih lagi raya bersama keluarga. Alhamdulillah, belum lagi beraya dengan mertua. Mehehe. To be honest, tak ingat langsung mana raya ke berapa dengan siapa, acilah lah eh lamsam semua

Raya 1 & 2

Beraya dengan family both side. Pang pung pang dari siang bawak ke tengah malam. Raya tahun ni meriah sikit dengan adanya penambahan ahli baru. Harapnya raya next year ada ahli baru bawah umur . Ayah kata tahun ni kita pakai kuning. Amboi tau lah raya dengan menantu ;p





 Raya dengan GIGS. This group yang kalau boleh akan cuba curi masa untuk join beraya. Tetiba ada photoshoot sesh while waiting for Izairin's laksa siap.

Raya dekat mall, T.T. Melayankan budak ni sibuk sangat nak pergi coffee bene sampai sesat pusing banyak kali

Dah jadi tradisi since last year. Gather dengan family tiri ayah where is aku tak kenal sorang pun from the Bukit Katil side. Tapi makanan banyakkkk gila

Pikah's open house,



Gigs splash-splash katanya. Nasib tiket half price, kalau nak compare dengan games yang ada rasa cam tak akan repeat kot dekat sini lagi. Dan sunburn terox, lupa bawak sunblock.


VIVA. Afterrr months tak jumpa memasing. Inilah gambar yang paling proper  yang ada dalam simpanan. Thank you madam for breakfast and lunch's treat. Everything went very well.

Last but not least, Penang trip


Oh ya, this year kita tak bawak geng panjat gunung macam last year. Kekeke. Anyway, Selamat Hari Raya, maaf zahir batin. Yang mana iols tak sempat datang rumah beraya,I'll make it next year.Cheers!


Till there,happy reading!xoxo