Thursday, March 10, 2011

errr,,tak pe ke?

Assalamualaikum,,

hi korang,,syuhada tadi aku kene masak lagy,,tapi tak semencabar semalam lah,,hari ni goreng sayur je...
itu pun kene paksaan secara halus dari mak aku,,
bangun pagi,,,hari ni lewat dari biase nak semayang subuh,,alarm tak bunyi atau aku yg tak sedar,,then rush bangun pergi angkat wuduk,,after solat aku terus capai bakul kutip baju untuk basuh,,cuci pinggan,sidai baju,,sapu satu rumah,,,
bengang jugak aku punyelah kemas rumah laju2,,abang aku sedap je kroh,kroh,krrooohhh.........
sedap gile tengok die tido,,jam pukul 9.15 pagi
settle semua kerja rumah,,laju2 sign in fesbuk,,bace notification,,balas2 coment,,wish bufday org.

tetibe perut pulak nyanyi2,,haish aku lupe aku belum breakfast lagi,,selalu hari khamis puase,,
laju2 jerang air,,buat air milo sambil celup biskut hupseng,,betul2 kaw punye,,
baru inagt aku lupe bace bismillah,,oke bace bismillah laju2,,tetibe henfon mekak2 dekat telinge,,
tengok name mak yg kol,,
mak"kak buat ape tu?keje rumah dah siap?"
aku"biase lah fesbuk,,keje rumah beres dah"
mak"kak,mak sempat masak kari je pagi tady,ko goreng sayur"
aku:"tengoklah kalau rajin"
mak"gorenglah,,karang abg dah nak balik da",,pikir abang dah nak balik kejap lagi terus sign out fesbuk,,bukak peti sejuk tengok sayur ape yg nak goreng,,,
jam pukol 11.3o,,laju2 aku masak,,bagi abg rase,,die cakap ok,,so fine,kire sedap lah tu,,..............aku reti masak yg senang2 je,,yg berat2 tu belum cukup ilmu lagi,,mayb ade antare korang yg mungkin sebaya aku sudah reti masak yg berat2,,aku hanye pro goreng sayur dan goreng sambal je,,yg kuah2 tu belum khatam lagi,,kawan aku sendiri dah masak lunch untuk family die,,dinner apth lagi,,mmg salute lah kat die,,tak pe,kite blaja yg senang2 dulu
semalam aku bgtaw syuhada yg aku masak sambal kentang,,die tanye dgn aku dah insaf ke?haha..sooo funny,,sebab kiteorg ni bukan muke masuk dapur,memasak,,fine,,aku setakat tolong2 mak aku kemas dapur bolehlah,,maklumlah 5 tahun duduk hostel,,hanye pulang ke rumah 2 mggu sekali,,,ade mase 3 hari je kat rumah,,surelah mintak mak masak sedap2 untuk aku,,rase malu pulak baru nak belajar memasak umur sekrg ni,,,
ayat yg selalu mak ayah aku bace dekat aku
"perempuan kalau belajar tinggi mane pun ke dapur jugak"
"kalau belajar pandai,bolehlah amik bibik,kalau tak pandai alamat laki cari lain"
kalau dah hari2 mak ayah aku bacekan bende yg same,sure lah aku dah sebati,,lame2 insaf jugak wey,,takut jugak kalau macam tu
but,,aku lebih prefer masak la dari menjahit,,mmg la menjahit boleh buat duit,tapi macam mane aku nak buat kalau seluar koyak pun aku jerit2 suruh mak jahit



so guys,,sampai sini dulu,,kalau korang ade resepi yg simple untuk budak baru nak blaja ni,,boleh lah share ngan aku :D

6 comments:

syue husin said...

HAHAHAHA, aaku memg haram ah na msak masaaak neyh -_________________-
syg tol ko at ijat eyh? :D

fatynn said...

sayang ah doe,,kdg2 annoying juga die tuh

syue husin said...

biase h, abg mane ta annoying -____________-

fatynn said...

tau pun,,adik ko pun sure annoying jugak an?hehe

nurly nurlyssa said...

ha3, sama la...ckgu lebih rela belajar masak drpd menjahit..... ^_^

fatynn said...

kan cikgu,,sep sikit
memasak campk2 je,,kalau menjahit lemah laa
waa,,cikgu dah ade belog :D
hee,,dah follo dah,pasni sye slalu dtg blog cikgu ;)